伊莉討論區

標題: 《碧水寒山奪命金》班底再聚 鍾楚紅、劉松仁沒有老過 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2016-8-22 12:13 AM     標題: 《碧水寒山奪命金》班底再聚 鍾楚紅、劉松仁沒有老過

37年前,杜琪峯第一部獨立執導嘅古裝武俠電影《碧水寒山奪命金》,獨具慧眼,搵咗當年喺港姐選美中,得梗頸四嘅鍾楚紅,拍處女電影。戲中紅姑拍住飾演劍客嘅劉松仁,青春無敵,個樣仲夠曬pure。

37年過去,一班《碧》戲嘅台前幕後,包括導演杜琪峰、劉松仁、鍾楚紅、劉江等演員一齊聚餐,56歲嘅紅姑同66歲嘅劉松仁再度合體。凍齡紅姑靚就唔使講,一顰一笑依然迷死人,至於劉松仁,狀態亦好fit,真係無論點睇,都唔似呢個年紀囉!
而今次聚餐其實係由松哥劉松仁發起,當晚食飯,大家有講有笑一齊話當年。難得老朋友聚舊,紅姑回應《蘋果》時就話難能可貴:「呢次飯局係松哥line up嘅,因為有幾個移民咗嘅幕後返咗嚟,《碧》戲係自己第一套戲,以前自己好細個,拍戲又NG,多得劇組包容同照顧,但估唔到30幾年後,佢哋依然當我係細路女咁照顧。嗰晚編劇仲同我講,話第一次見我好深刻,因為我嗰時聽住cassette(錄音帶)行入嚟!」
而劉松仁亦透過WhatsApp回應:「係reunion(重聚),咁齊整,真係好難得,好感動!咁啱大家都有時間,杜琪峯請食大餐,大家都好開心。」

心得:三十七年就這樣過去了,鍾楚紅依然明艷照人,大美人就是大美人。

[attach]115537948[/attach][attach]115537951[/attach][attach]115537949[/attach][attach]115537950[/attach][attach]115537952[/attach][attach]115537953[/attach][attach]115537954[/attach][attach]115537955[/attach]

作者: 小醜狗    時間: 2016-8-22 11:23 AM

以前這樣的武俠電影真的好看.是現代電影無法比的
作者: tenshoufly    時間: 2016-8-22 09:08 PM

這兩個的長相真的保養得非常好
作者: evo98547    時間: 2016-8-22 09:45 PM

作者: a5720104    時間: 2016-8-26 04:56 PM

儘管她的臉比起過去還要圓潤多了
但還是一樣很漂亮
真不愧是當年粉絲們心目中的女神
可見她相當用心保養自己的臉

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www55.eyny.com/) Powered by Discuz!